Så gör du dina öron rena utan att använda bomullspinnar

Öronvax fungerar som öronens naturliga skydd mot bl.a. schampo, bakterier och insekter. Det hjälper oss med andra ord med att hålla våra öron rena. Många förbinder dock öronvax med orenlighet, och här har bomullspinnen tyvärr blivit det redskap som de flesta tar till, när de vill göra sina öron rena. Om du dock enda skall rensa dina öron, är bomullspinnen ett mycket dumt val. Läs närmare varför bomullspinnen är dålig att använda som hjälpmedel, och vad du i stället kan göre för att rensa dem.

Därför skall du sluta med att använda bomullspinne

Alla experter i världen är rörande eniga om det – du skall sluta med att använda bomullspinne. Om du dock enda skall ta bort öronvax, då är bomullspinnen inte det du skall ta till. När du använder bomullspinne för att rensa dina öron, skjuter du nämligen öronvaxet längre in i örat, vilket gör det ännu svårare att få bort, och det kan dessutom förorsaka proppar. Eftersom öronvax är ett naturligt skydd av din hörselgång, kommer örat att bli torrt när du tar bort öronvaxet, vilket får det att klia. När du därefter sticker en bomullspinne in i örat, repar du den torra huden, vilket kan medföra öroninfektioner. I värsta fall kan du punktera trumhinnan, vilket kan resultera i stora smärtor, hörselnedsättning och allt för många besök hos specialistläkaren.

Att sticka icke-auktoriserade främmande föremål i hörselgången är alltså inte optimalt om du vill få bort ditt öronvax. Det är ett fel att så många människor tror, att det är just till detta ändamål som bomullspinnen är skapt för. Och även om det kommer varningar från olika hälsoexperter beträffande användning av bomullspinnen, tar många dessa varningar inte på allvar. Varje år ser man därför på de flesta sjukhusen omkring 150 fall av hål på trumhinnan. Från och till går hålen i sig själva igen, men oftast förblir de permanenta, vilket kan kräva operationer för att rättas till.

3 råd till hur du skonsamt kan rensa dina öron

Även om öronvax som sagt var är ett naturligt skydd av hörselgången, kan det, vid en överdriven produktion av öronvax, finnas behov av att ta bort en del av det. Det är olika hur mycket öronvax vi producerar, och vissa människor kan producera så mycket öronvax, att det går ut över hörseln. För andra människor kan för mycket öronvax vara knappt så extremt, men det kan fortfarande klia och irritera. Därför kan du här nedan läsa våra råd till vad du kan göra i stället för att få bort öronvax utan att använda en bomullspinne. Råden ges utifrån olika behov, som du kan ha.

1. Använd toalettpapper – för dig som inte lider så mycket av öronvax

Har du bara lite för mycket öronvax och som inte irriterar dig rent fysiskt, men som bara irriterar till synes? Då är ett gott råd att du bara tar bort det med en bit papper eller liknande – kom ihåg att du inte får sticka något in i ditt öra, som kan således göra att vaxet skjuts längre in i hörselgången. Om du kan nöja dig med att använda denna metod för att rensa dina öron, kan det vara riktigt fint, eftersom du härmed inte bidrar med att direkt störa den självrensande cykeln som öronvaxet har.

2. Använd en öronspray – för regelbundet bruk

På Japebo.se har vi faktiskt en lösning för dig som är ute efter en produkt, som direkt kan ersätta bomullspinnen, utan att du känner att ditt öra inte blir tillräckligt bra rensad. Här talar vi om vår Alpine Ear Spray, som hjälper dig med att enkelt, snabbt och säkert ta bort överskjutande öronvax eller smuts i öronen. Öronsprayen är bra för dig, som bara vill ha en enkel rengöringsprodukt, som du kan rensa dina öron med jämna mellanrum, men den är också bra för dig, som dras med en överdriven produktion av öronvax. Det är en extra mild öronvaxspray med en ergonomisk form, så dess avrundade munstycksspets inte pressas mot din trumhinna.

3. Använd olivolja – för öronvaxproppar

Känner du att du har öronvaxpropp sittande i örat, som du inte kan bli av med? Då kan du med fördel prova att använda en extrafin olivolja, som innehåller mindre syre än den vanliga. Droppa ett par droppar olivolja i örat, lägg dig ner på sidan och skölj efter en stund örat med vatten. Detta kommer i de flesta fallen att mjukgöra vaxet och se till att det självt kommer ut ur örat. Verkar det inte med olivoljan bör du uppsöka din läkare, där du kan få en sköljning av örat med vatten eller bli hänvisad till en öronläkare för att få suga ut det under ett mikroskop.

Få kompetent vägledning på Japebo.se

På Japebo.se har vi utbildade hörselspecialister med många års erfarenhet, och därför kan vi erbjuda dig effektiv rådgivning omkring våra många produkter. Detta gäller oavsett om du har behov av vägledning till hörapparater från några av våra olika märken, eller om du har behov av att vi svarar på några frågor beträffande vårt övriga produktsortiment. Vi kan kontaktas direkt i chatten, på telefon nr. +45 80 20 80 90 eller via e-post info@japebo.se. Vi ser fram emot att höra från dig.

 

 


{{amount}}